top of page

ΕΝΝΟΙΕΣ

 

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ>>>>

 

H βιωσιμότητα μέχρι τώρα, αναφερόταν ως “Διατηρώντας τα πράγματα ίδια” αντί του “Διατηρώντας τις ζωτικές συνθήκες της Γης για συνεχή κατοίκηση όλων των υπαρχόντων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων” (Lange, 2001 in Fox & Alldred, 2020). Η βιωσιμότητα είναι εξαρτώμενη από διάφορες οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές πτυχές και μέχρι πρότινος, περιγραφόταν ως η “ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών [ανθρώπινων] γενεών που έχουν να ανταποκριθούν στις δικές τους ανάγκες” (Brundtland, Khalid, Agnelli et al,1987- Lockie, 2012, in Fox & Alldred,  2020).
Σήμερα, η βιωσιμότητα αρχίζει και προσανατολίζει την ανησυχία για ζωτικότητα και ποικιλομορφία ολόκληρου του φυσικού περιβάλλοντος και απομακρύνεται από τον προσανατολισμό της προς την ανθρώπινη ευημερία αποκλειστικά, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αναδιαρθρώσει την αντίληψη μας για να καταφέρουμε να  αντιμετωπίσουμε τις κοσμικές αλλαγές.

 



ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ>>>>

 

Η εφαρμογή της συμμετοχικότητας στις κοινωνικές σχέσεις και ομάδες επιτρέπει πρόσβαση στο ‘κοινό’, και συλλογική δράση για αλλαγή. Είναι μια μέθοδος βιώσιμη που επιτρέπει μη ιεραρχικές προσεγγίσεις, περιλαμβάνει κοινή κατανόηση, διαπραγματεύεται διαφορές και διατηρεί τη συμμετοχή ως παραγωγικό πεδίο δυνατοτήτων, όπου η κοινή εμπειρία μπορεί να δημιουργήσει νέες, απροσδόκητες και αποκεντρωμένες γνώσεις (Bishop, 2012) .
Η προσπάθεια για λιγότερο ιεραρχικά δομή από μεριάς ανθρώπινου παράγοντα θα μας επιτρέψει να απαλλαχτούμε από τον εγωκεντρισμό, θα επιτρέψει να συνειδητοποιήσουμε  της θέσης μας απέναντι στους άλλους και κατ’ επέκταση στον κόσμο. Η συμμετοχή είναι συνδεδεμένη με την συλλογικότητα στην φύση και θέλουμε να φανερώσουμε την σημαντικότητα του συνόλου και της αλληλεξάρτησης μέσα σε αυτό.
 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ>>>>

 

Για να αναδείξουμε την βιωσιμότητα στο κοινωνικό σύνολο επιλέξαμε θεωρίες οι οποίες επιτρέπουν διαδικασίες συλλογικής δημιουργίας και διαπραγμάτευσης γεμάτες με «συνείδηση» (Braidotti, 2018).
Σε αυτή την συμμετοχική δράση, θέλουμε να επικαλεστούμε το συλλογικό πνεύμα μια δημοκρατικής δομής η οποία εφαρμόζει:
Ενεργή και ίση συμμετοχή  των συμμετεχόντων στη διαδικασία έρευνας, κριτικής σκέψης, διαλόγου, λήψη αποφάσεων και πράξης
Στοιχεία της απελευθερωτικής παιδαγωγικής και της ενδυναμωτικής μεθόδου του Θεάτρου του Καταπιεσμένου
Εναλλαγή ρόλων και καθηκόντων, πολλαπλές ιεραρχίες, πρόσβαση και διάδοση της γνώσης στους πολλούς τα οποία θα μας επιτρέψουν να δώσουμε αξία, λόγο και ευθύνη  σε όλα τα μέλη της ομάδας,
Προσανατολισμό στην ενεργή συμμετοχή και προσπάθεια και όχι στην επιτυχία για συγκεκριμένο προϊόν- αποτέλεσμα
Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι εμψυχωτές είναι σε διαδικασία μάθησης.
 

 



 

 
 

 

 

 
 

 

 

bottom of page